O mně

KDO JSEM?
Pocházím z vesnice na východním Slovensku a v Česku žiju přes dvanáct let a už asi natrvalo. Od malička jsem ráda pomáhala v kuchyni, raději než uklízela, což naštěstí zase bavilo moji sestru a protože moje mamka, babičky i tety jsou velmi šikovné ženy, tak u nás vždy bylo žhavým tématem dne: Co budeme dneska vařit? Na jaře k otázce přibylo: Co budeme sázet? V létě: Co budeme zavařovat? Na podzim: Kolik zelí naložíme, kolik brambor uskladníme a hlavně, kam to všechno dáme? Na podzim jsme celý měsíc hrabali a čistili a pomáhali přírodě se připravit na zimní spánek. O Dušičkách obešli celou rodinu, kde se každý pochlubil plnou spíží, kde nikdy nechyběla nějaká zavařená novinka. Od začátku prosince připravovali seznam pečení na Vánoce. Silvestra jsme vždy trávili s rodinnými kamarády a s mámou už od rána připravovaly jednohubky a chlebíčky- milovala jsem to!
JAK SE ZE MNĚ STALA MILOVNICE KUCHYNĚ A KDO ZA TO MŮŽE
Můj táta měl vždy na starosti hlavní chod- je vynikající kuchař a mistr improvizace ala co dům dal, vždy obkoukal recepty z televize nebo něco vymyslel- Stroganoff, pizza, lasagne- teď se smějete, ale v té době to byly žhavé novinky. Mnoho jsem se od něj naučila; od mamky- klasické kuchařky- zase základ kuchyně- omáčky a polévky. Moje máma je šéfka spíže, hlavní farmář naší rodiny. Od ní jsem se naučila a stále učím zavařování, sušení a zpracovávání úrody. Na první pohled vesnická klasika. Mně dala strašně moc. Za prvé miluji kuchyni takže pro mě to byla zábava a za druhé jsem dnes ráda, za to co jsem se naučila a kde jsem žila.
MOJEŠPAJZKA
Není nad to otevřít si vlastní špajzku a mít tam vždy své okurky, marmelády, ovocné kompoty, nakládané zelí. Dole ve sklepě své brambory, zeleninu do polévky, česnek, cibuli. Já vím, že je to nádhera a také vím, že v dnešní době už i přepych mít svou vlastní špajzku. A tak jsem se dostala k MojeŠpajzka. Pro mně samozřejmost, pro známé a kamarády "Jééé, já chci taky". V dnešní době ne každý má čas a možnost nachystat si zásoby. A také neznám člověka, co nemá raději to domácí, zdravější a lepší jídlo. Stále více na mně kamarádi chrlili prosby pomoci jim s "nějakými zásobami", napéct jim cukroví, nachystat jim občerstvení na rodinné a pracovní oslavy , a tak vzniklo ChefMouse & MojeŠpajzka. Dala jsem dohromady vše, co miluji a co mě baví. Na jedno místo, aby v tom byl pořádek – tady!
Z ČEHO RÁDA VAŘÍM?
Když se ze mě stala máma úžasného Miška, začala jsem víc řešit, co jíme. Chtěla jsem dát svému synovi dobrý základ v jídle. Neustále čtu knihy a zajímám se o to, jak funguje naše tělo a jak ho ovlivňuje to, co sníme a jak žijeme. Chci vědět co máme na talíři, kde to vyrostlo, jak to rostlo, kde a jak žilo. Ze zdravými střevy je spojen i zdravý život a toho se držím. Nemohu říct že jsem posedlá BIO a EKO, jak je v dnešní době běžná věc. Spíš mi je jasné, že slepice, která žije v kleci a nikdy neviděla trávu, mi nikdy nemůže dát zdravé vajíčko. Pokud chceme zdravě žít musíme se zajímat, jinak to nejde. Už roky studuji, zjišťuji, dokonce i navštěvuji kde je co dobré a zdravé. Proto můj instagram - bude mně i vám sloužit jako zápisník všeho dobrého, co potkám, uvidím,uvařím a dozvím se.
PANÍ SIRUPOVÁ
Mimo jiné jsem i vášnivý barman. Vystudovala jsem hotelovou akademii a kromě vaření mě díky škole nadchlo i barmanství. Navíc jsme taková barmanská rodina. Partner má barmanskou a baristickou agenturu a akademii se kterou mu pomáhám. Známý mě volají PANÍ sirupová - k barmanství patří sirupy a tím jsem já úplně propadla. Baví mně jejich různorodost, možnost kombinovat a ochutnávat 🙂 a Pro výrobu svých sirupů používám moje 3 v 1 - voda, cukr a ovoce nebo čerstvé bylinky. Co mohu sama ručně sbírám a ostatní pečlivě vybírám kde koupím.
DĚKUJI
Budu ráda, když mě budete sledovat a komentovat. Když díky mně něco dobré uvaříte, nebo si z mých domácích produktů vyberete a bude Vám chutnat, něco hezkého co Vám udělá radost třeba koupíte. Nebo vy mně pošlete nějaký dobrý recept, poradíte. Těším se, že se budeme osobně i virtuálně potkávat a poznávat svět zdravého, dobrého a domácího jídla a tímto se zase vracet zpět k přírodě.