Sušené šípky na čaj
super jednoduché
Na podzim nasbíráme a v zimě nám dodají sílu a vitamíny. Věděli jste, že šipky obsahují 200 až 500 mg vitaminu C ve 100 g dužiny. Pro srovnání citrony mají 50 mg a jablka 20 mg.
Šipky se mají sbírat zralé – když mají ostře červenou barvu a na dotyk jsou stále tvrdé, ne přezrálé, kdy obsah vitamínu C klesa. V první řadě natrhané šípky přeberte, důkladně omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Sušení by měl být co nejšetrnější, abyste předešli ztrátě vitaminu C, t.z max 65 stupňů. Správně usušený šípek poznáte tak, že mají krásnou tmavě červenou barvu a dají se dobře rozlomit a rozdrobit.
Skladujte je v suchu a temnu.
Čaj ze sušených šipek
40 sušených, rozdrcených šipek macerujeme (louhujeme) 12 hodin v 0.5 l vody. Svaříme (přivedeme do bodu varu, max do 70 stupňů), scedíme a osladíme medem. Pít se ale může i studený.